Filosofie Zutphen jan-mrt ’20

Filosofiecursus Samenleven: recht doen aan elkaar
15 en 22 januari; 5, 12 en 26 februari; 4, 18 en 25 maart 2020

De vraag ‘’Hoe leven we goed met elkaar?” komen we dagelijks tegen. Volgens filosoof Immanuel Kant zijn we in staat om ons te verhouden tot ons eigen handelen, we kunnen afstand nemen van onze eigen neigingen en voordelen om daarmee een hoger doel te dienen. De hedendaagse filosoof John Rawls besloot dat er nog een praktisch vervolg moest komen op het werk van Kant. Hij introduceerde een gedachte-experiment dat inzicht geeft in hoe we zowel onze eigen belangen als het welzijn van anderen in balans kunnen brengen. Maar hoe zit het dan met de emoties bij het goed samenleven? Daar horen we Kant en Rawls niet over. De filosoof Martha Nussbaum voegt een warm pleidooi voor de waardigheid en morele kracht van emoties toe. Zij ziet emoties als een intelligente reactie op de inschatting dat iets waardevol is.


Praktische informatie
Cursus: woensdagen 15 en 22 januari; 5, 12 en 26 februari; 4, 18 en 25 maart 2020
Aanvang: 19.30 uur
Kosten: € 260,00 (incl. reader)
Door: filosoof drs. Corrie Haverkort
Inschrijven: mail naar xera@datbolwerck.nl
Locatie: Dat Bolwerck

 

Comments are closed.